Mangfold som konkurransefortrinn

Mangfoldsarbeidet starter hos eierne, styret og ledelsen. Det skjer ikke noe før forventninger og holdninger om større mangfold uttrykkes i konkrete mål og forpliktende handlingsplaner.

Vi forstår best dem som ligner på oss selv; det krever selvinnsikt, vilje og kunnskap før vi virkelig forstår hvordan andre perspektiver og erfaringer kan bidra til bedre kultur, bedre arbeidsmiljø og økt verdiskaping.

Innledere: 

  • Loveleen Brenna satte mangfoldsledelse på Norgeskartet. Hun har ledet og bidratt til mange stortingsmeldinger og nasjonale strategiplaner, herunder også utviklingen av en nasjonal standard om ledelse for mangfold i regi av Standard Norge. Hun er daglig leder av Seema, senter for lederutvikling og organisasjonsutvikling innen mangfoldsledelse.
  • Hege Nilsen Ekberg er daglig leder for Stormberg. De har siden starten i 1998 rekruttert en fast andel medarbeidere blant mennesker som har hatt vansker med å komme inn på arbeidsmarkedet. Stormberg inkluderer mangfold i strategi, tankesett og handlingsplaner. Hege vil dele både oppturer og utfordringer med møtedeltakerne.
  • Tore Hov er administrerende direktør for Travel Retail Norway (TRN), som driver taxfreebutikker og Travel Value-butikker ved Avinors største flyplasser. TRN har 1250 medarbeidere og er per i dag hardt rammet av pandemien, med 1100 permitterte medarbeiderne. Med stort mangfold blant medarbeidere og kunder har mangfoldsledelse vært svært viktig og bidratt til større involvering, nye perspektiver på utvikling av virksomheten og ikke minst et større engasjement hos den enkelte, som har bidratt til økt salg og produktivitet.
  • Kristine Ryssdal er EVP HR& Legal i Yara ASA. Yara har integrert mangfold og inkludering i selskapets strategi, og satt konkrete mål for konsernet som følges opp og rapporteres internt og eksternt. Yara har til nå 10 sertifiserte mangfoldsledere.  Yara's globale virksomhet er en sterk driver for arbeidet med mangfold og inkludering, og Yara jobber målrettet med globale initiativ, samt målrettede og regionale initiativ innenfor områder som for eksempel "Black Talent" og "Woman in Agronomy". Den globale virksomheten krever at mangfolds- og inkluderingsarbeidet tilpasses lokale forhold og over 400 ansatte er engasjert i et globalt nettverk for å sikre god forankring og treffsikkerhet i arbeidet.

«Det sies at like barn leker best, men det er av ulikheter vi lærer og utvikler oss mest»